031 841 400 | 031 841 500

Strahinje Popovića 3, Zlatibor

Turističke atrakcije Zlatibora

Za sve ljubitelje aktivnog odmora na planini, izvojili smo najinteresantnije turističke atrakcije Zlatibora. Bilo da ste ljubitelj sportskih aktivnosti ili pak uživate u obilascima znamenitosti, pogledajte Top 11 turističkih destinacija koje Zlatibor pruža.

 

Stopića pećina

 

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 250 km od Beograda, 30 km od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

 

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić.

 

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

 

Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada.

 

Impresivni ulazni otvor sa desne strane reke Prištavice nalazi se na 711,18 m nadmorske visine. Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove.

 

Pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 m koji je simbolično nazvan "Izvor života". Ova zlatiborska atrakcija dostupna je tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine:

 

24.oktobar - 05.april - od 09.30 do 16.30

06.april - 15.jul - od 09.30 do 18.00

16.jul - 10. septembar - od 09.30 do 19.00

11.septembar - 23. oktobar - 09.30 do 18.00


Cena ulaznice je 250 dinara

Za više informacija o ovom lokalitetu, raspitajte se putem telefona:
+381 31 583 377, +381 31 845 103.

 

Muzej Staro selo Sirogojno

 

U selu Sirogojno, 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji "Staro selo". Na lokaciju od pet hektara, pored crkve Svetog Petra i Pavla, prevučene su iz svih delova Zlatibora stare brvnare, kako bi se ovde prezentovale i čuvale.

 

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade...

 

Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata raspoređenih oko "glavne kuće".

 

U okviru programa Muzeja jeste i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

 

Ovaj jedinstveni Muzej na otvorenom možete posetiti u zimskom periodu od 9 do 16 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

 

Cene ulaznica:
Odrasli - 150 dinara,
Đačke ekskurzije - 100 dinara,
Grupe preko 10 posetilaca - 120 dinara,
Porodična ulaznica - 400 dinara,
Deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.


Kontakt telefon za informacije: +381 31 3802 291, +381 31 3802 586, +381 64 8940 101, +381 63 643 758
Internet adresa: www.sirogojno.rs

 

Vodopad u Gostilju

 

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

 

Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

 

Gostiljski vodopad je zlatiborska atrakcija koju vredi posetiti i uživati u jedinstvenim planinskim prizorima. Možete ga posetiti u zimskom periodu od 9 do 16.30 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

 

Cena ulaznice: 150 dinara.

Više informacija možete dobiti putem telefona +381 65 8700-020.
Sajt: www.gostiljevodopad.rs
E-mail udruženja: info@gostiljevodopad.rs

 

Spomenik na Šumatnom brdu

 

Na Glavudži ili Šumatnom brdu udaljenom samo pet kilometara od centra turističkog mesta Zlatibor, nalazi se Spomen obelisk streljanim partizanskim ranjenicima na Kraljevim vodama i Palisadu 1941. godine.

 

Na samom spomeniku su ispisani stihovi Vaska Pope: "Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu".

 

Staza do spomenika je uređena i osvetljena i omiljeno je šetalište kako turista tako i meštana.

 

Kraljeva česma

 

Kraljeva česma je izgrađena u znak sećanja na događaj kada je na ovom lokalitetu 20. avgusta 1893. boravio tadašnji kralj Srbije Aleksandar I Obrenović.

 

Dotadašnji izvor Kulaševac je promenio ime u Kraljeva voda , a godinu dana kasnije izgrađena je česma.

 

Ski centar Tornik

 

Ski centar „Tornik“ za posetioce je otvoren i u toku letnjih meseci kada u okviru centra rade letnji zabavni sadržaji: panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, tjubing staza, avantura park, teren za mini golf, multifunkcionalni sportski tereni, zip line.

 

U toku letnjih meseci na Torniku je moguće uživati i u adrenalinskim sadržajima. Za planinski biciklizam uređene su staze: Ribnica, Beli kamen, Previja i Vidikovac, dok je za rekreativce uređena staza Marići.

 

Pored ovih staza, posetioce očekuje i nova downhill staza, kao i staza za mountain cart. Bicikli i kartovi se mogu iznajmiti na ski centru „Tornik“.

 

Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 km. Obnovljene i proširene četiri staze (Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac) i instalirana najmodernija šestoseda žičara kapaciteta 3.000 skijaša na sat, brzine pet metara u sekundi, sa 107 sedišta i duga je 1.850 metara. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1.110 m i penje se na vrh Tornika (1.496 m).

 

Karakteristike ski centra:


U samom centru Zlatibora, na Obudojevici, postoji prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom tipa sidro i nekoliko bebi ski liftova. Iznajmljivanje skija, snoubordova, sanki, motornih sanki i ostale ski opreme omogućeno je i na stazama. Za nordijsko skijanje i biatlon zbog konfiguracije terena postoje idealni uslovi, a na Zlatiboru se održavaju mnogobrojna takmičenja nacionalnog i međunarodnog karaktera.

 

Dino & Adventure park


Dino park je tematski park, zabavno - edukativnog karaktera koji pruža jedinstvenu zabavu za sve uzraste, od 1 do 101 godine. Prostire se na velelepnoj površini od 6 hektara, u srcu Zlatibora. Daleko od gradske vreve i buke, na čistom vazduhu, u lepoj borovoj šumi, na ovoj lokaciji bez obzira na broj godina svako pronađe svoj kutak za uživanje. Dvadeset multimedijalnih replika dinosaurusa iz doba Krede i Jure i dvadeset sadržaja iz sveta moderne tehnologije čine savršen spoj koji svakodnevno poseti na stotine posetilaca iz celog sveta.


Ulaskom na kapiju parka, stičete utisak da ulazite u neku novu dimenziju. Na samom početku čeka vas Alosaurus koji će vas ljubazno pozdraviti i glasom i pokretima. Pešačkom stazom put vas vodi do njegovih komšija Spinosaurusa i Veliciraptora. Odmah preko puta njih na samo par metara čeka vas nezaboravna avantura iz 21. veka, avantura park, veštačka stena i zip line! Put pešačke staze vodi vas 300.000 godina unazad gde vas u steni dočekuju pećinski ljudi. Preko puta njih omiljena lokacija najmlađih, Dečije dino selo - spoj tradicionalnog srpskog sela i modernih svetskih igraonica. Kuća animacionih filmova - 6D bioskop, i kuće arkadnih igara, streličarstva, kvadova i air softa nalaze se odmah pored čuvenog Triceratopsa i njegovog rođaka Mojoceratopsa. Mini zoo vrt čuva jedan opasni Karnotaurus, dok ergelu konja čuva omiljeni Tiranosaurus - Rex. Družina Brahiosaurus, Rujanogosaurus, Oviraptor, Stegosaurus, Stirakosaurus, Barionix i Psitakosaurus, Pteranodon, ništa manje bitna, čeka vas u parku vesela i čigra. Baštu pored bajkovitog jezera izabraće svaki hedonista, za ispijanje svog omiljenog napitka ili degustaciju nekih od kulinarskih specijaliteta. Zorba ball, picado football, mountain car, tubing, poligon za rolere i trotinete su sadržaji koji vas čekaju u parku. Igraonica na zatvorenom, bilijar, sony ps4, rođendaonica, dino suvenirnica su još neki od sadržaja koji upotpunjuju ovo carstvo jedinstveno na Balkanu.

 

Avantura park

 

U centru turističkog naselja Zlatibor, preko puta pijace, nalazi se Avantura park, oaza zabave i adrenalina.

 

Najveći na Balkanu, avantura park prostire se na površini od 4 ha i obuhvata 6 nivoa koji zahtevaju različite stepene spremnosti avanturista i prilagođeni su različitim uzrastima. U parku Vas očekuju licencirani instruktori koji će Vam pomoći oko uputstava sa opremom, poligonom i upoznavanjem samog parka. U okviru parka nalazi se i restoran gde se uz odličnu kafu i sveže ceđene sokove služe tradicionalni specijaliteti zlatiborskog kraja.

Pretraga