031 841 400 | 031 841 500

Strahinje Popovića 3, Zlatibor

Zlatiborska Gold gondola

Zlatiborska Gold gondola – ponos celog Zlatibora - za veoma kratko vreme postala je ne samo najveća atrakcija, već i pravi turistički zamajac čitavog regiona.

 

Sa svojom trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža je jednosegmentna panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika/h u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika/h, kreće se maksimalnom brzinom od 6 m/s. Vožnja od početne stanice u centru Zlatibora do krajnje stanice na najvišem vrhu Torniku, traje oko 30 minuta i pri tom se prelazi visinska razlika od 531m.

 

Jedna od retkih instalacija ovog tipa koja radi tokom cele godine, zahtevala je dosta vremena i truda uloženog u redovno i pravovremeno održavanje. Redovni tehnički pregledi rade se svakog meseca, omogućavaju da naša gondola radi nesmetano i sa što manje prekida. Prevesti oko 400.000 putnika za nešto malo više od godinu dana govori direktno tome u prilog. Samo u prvoj godini od početka rada Gold gondole prevezeno je 250 000 putnika, a do kraja avgusta ove godine oko 150 000.

 

Iza nas je godina obeležena neslućenim uspehom, ogromnom medijskom pažnjom, obaranjem rekorda, nagradama i ostalim priznanjima. Gold gondola je i ponosni dobitnik nagrade „Turistički cvet“ za 2021.godinu koji dodeljuje Turistička organizacija Srbije za doprinos unapredjivanju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga. Ova nagrada se u kontinuitetu dodeljuje već 36 godina, a Gold gondola je ovo prestižno priznanje osvojila već u prvoj godini svog rada. Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“ dobitnik je ,,Zlatiborske povelje“, najvišeg priznanja Skupštine opštine Čajetina, koja se dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za postignute izuzetne rezultate u proteklom periodu.

 

Ono što posebno raduje je i veliki broj prevezenih stranih turista, pogotovo onih sa izuzetno udaljenih destinacija, kojih je na Zlatiboru, iz godine u godinu, sve više i koji nisu propuštali priliku da se provozaju ovom velikom atrakcijom. Brojne grupe turista iz Indije, Pakistana, Kine, Egipta, Malte i ostalih dalekih zemalja, obavezno su u svoj plan putovanja uključile vožnju gondolom. Pored njih, imali smo čast i da ugostimo potpredsednika Vlade Rusije, ambasadore Češke i Egipta, a poseban kuriozitet bila je i poseta dvoje aktivnih ruskih kosmonauta koji su, i pored svog izuzetno atraktivnog poziva, bili impresionirani vožnjom i svim lepotama koje Zlatibor ima da ponudi. Vožnja preko prelepih krajolika naše planine je u više navrata inspirisala putnike i dala divan, romantični povod za nekoliko prosidbi koje su se dogodile u našim kabinama. Ekipa „Nacionalne geografije“, renomiranog, svetski poznatog TV kanala i naučno-popularnog magazina, snimila je emisiju o „Gold gondoli“ kao svetskoj atrakciji i najdužoj panoramskoj gondoli.

 

Pored svega, tokom cele godine nismo zaboravili na humanitarni i društveno-odgovorni karakter koji kao javno preduzeće svakako imamo, pa smo redovno davali svoj doprinos kroz poklon vožnje deci sa posebnim potrebama i pokroviteljstva različitim manifestacijama.

 

Ovako uspešna prva godina rada koja je iza nas, postavila je jako visoke standarde za svaku sledeću godinu, a na nama je da te standarde ispunjavamo i pomeramo naviše.

Pretraga